Utætte bygninger er ikke nødvendigvis godt ventileret

Utætte bygninger er ikke nødvendigvis godt ventileret

Mange tror, at når en bygning er utæt, så bidrager det til, at der kommer frisk luft ind i den. Dette har imidlertid vist sig kun delvist at være tilfældet. SBi ved Aalborg Universitet København har målt både lufttæthed og ventilation i en række enfamiliehuse, og konklusionen er klar.

”Vi har ikke set nogen sammenhæng mellem lufttæthed og ventilation”, siger seniorforsker Lone Hedegaard Mortensen, og fortsætter:

”Tværtimod er det ikke ualmindeligt at se bygninger, som er meget utætte, samtidig med at vi måler et lavt luftskifte”.

Vigtigt at bygninger er lufttætte

Lufttætheden af en bygning har afgørende betydning for varmeforbruget. Hvis bygningen er utæt, vil den varme luft inden døre lettere slippe ud, og derudover vil beboerne ofte opleve trækgener.

Særligt hvis man har mekanisk ventilation med varmegenvinding, er det vigtigt, at bygningen er lufttæt, sådan at luftskiftet sker gennem ventilationssystemets varmeveksler.

SBi’s målinger har vist, at lufttætheden i de undersøgte bygninger varierer fra 1,1 til 7,8 l/sm², mens udelufttilførslen varierer fra 0,1 til 0,5 l/sm². Men på trods af disse meget store forskelle er der altså ingen sammenhæng mellem lufttæthed og ventilation.

”Forklaringen kan være, at ventilationen først og fremmest bestemmes af beboernes adfærd. Nogle lufter flittigt ud, mens andre holder boligen tillukket, og det er mere afgørende for luftskiftet end utætheder”, siger Lone Hedegaard Mortensen, der dog understreger, at beboernes adfærd ikke er blevet undersøgt i denne sammenhæng.

 

FAKTABOKS: Her er de typiske utætheder

Ud over at måle lufttæthed og luftskifte har SBi også fundet frem til, hvor de største utætheder er i de undersøgte enfamiliehuse:

  • Etageadskillelse mod kælder eller krybekælder, hvis huset har en sådan
  • Samlinger mod loftet
  • Blændpartier til udluftning, hvis huset har sådanne
  • Døre og vinduer, særligt ved fuger mellem mur og karm
  • Gennembrydninger af dampspærrer i loftet
  • Installationsgennemføringer

 

Læs mere

Læs mere om undersøgelsen i SBi's rapport 'Lufttæthed og luftskifte i eksisterende enfamiliehuse'.

 

Modtag Nyt fra SBi

Meld dig til SBi's nyhedsbrev og modtag nyt om forskning, udgivelser og kurser.

Bliv master i bygningsfysik

Master i bygningsfysik
Vil du gerne blive bedre til at løse komplekse bygningsfysiske opgaver?

Master i bygningsfysik