AAU logo

Statens Byggeforskningsinstitut

Dampspærre eller ikke?

Dampspærre eller ikke?

Det er dyrt og besværligt at etablere en dampspærre i et eksisterende tagrum. Derfor får SBi ofte spørgsmålet, om dampspærren ikke kan undværes ved efterisolering.

"Men nej, det kan den ikke, når isoleringstykkelsen er mere end 150 mm, og ved mindre isoleringstykkelser forudsætter det, at loftbeklædningen til gengæld er helt lufttæt, hvis fugtskader og skimmelvækst skal undgås," siger seniorforsker Eva Møller.

Potentialet for billigere energirenoveringer er dog stort, hvis der kan udvikles nye løsninger til efterisolering af loftrum, eller anvisningerne kan nuanceres.

Derfor gennemfører SBi i disse år et stort forskningsprojekt med forsøgshus i 1:1 og loftrum med og uden dampspærre, med forskellige tykkelser og typer af varmeisolering og under forskellige fugtbelastninger. Formålet er at afklare, om de nuværende retningslinjer kan nuanceres i fremtiden.

Bygningsfysikdagen 1. juni præsenterer Eva Møller projektet 'Behov for dampspærre i lofter' (DaLo) og de foreløbige resultater fra forsøgshuset.

Læs mere om projektet på www.sbi.dk/dalo.

Yderligere oplysninger kan fås hos seniorforsker Eva Møller fra SBi.

Modtag Nyt fra SBi

Meld dig til SBi's nyhedsbrev og modtag nyt om forskning, udgivelser og kurser.